Sandvikens J17 reiste seg som fugl Føniks på Askøy

Etter et drama som bragte minnene tilbake til Skogsvåg 20. oktober 2016, stod Sandviken igjen som 2. divisjonsmestre i J17-klassen i Hordaland torsdag kveld. Vestsiden/Askøy ledet 2-0 et kvarter før slutt, men en inspirert Sandviken-sluttspurt sendte kampen til ekstraomganger og straffekonkurranse, som jentene fra Ytre Sandviken gikk seirende ut av.

Sandviken-jentene cruiste gjennom 2. divisjon avdeling 2 i høst, men var forberedt på tøffere motstand i kretsfinalen mot Vestsiden/Askøy på Ravnanger. Vestsiden hadde gått seirende ut av den noe tøffere avdeling 1, i tillegg til at laget sanket verdifull kamperfaring i 1. divisjon i vår. Det var derfor 14 spente jenter og 2 trenere som, for fjerde gang i år, satte kursen over Askøybroen. Tidligere turer hadde resultert i 11-2 og 5-0 mot Ask 2/Erdal, samt 8-0 mot Askøy SK. Ingen forventet like lett spill mot hvittrøyene fra Ravnanger, for anledningen kledd i sort.

Det skulle da heller ikke ta mer enn fem minutter før hjemmelaget gikk i føringen. Sandviken, sedvanlig trege ut av startblokkene, sovnet på et langt innkast og tre svake klareringsforsøk senere måtte en sjanseløs Julianne Osa plukke kveldens første baklengsmål ut av nettet. Sandviken ristet av seg skuffelsen og tilrev seg etter hvert et spillemessig overtak, uten at laget kom til store sjanser. Dette ble tidlig en fascinerende kollisjon mellom to stilarter: Sandvikens ballbesittelsesorienterte fotball og Vestsidens mer direkte og kraftfulle tilnærming. Vestsiden-spiss Esther Ndengu Kititi var et konstant uromoment på topp, og stopperduo Øvrebø/Moe brukte ti minutter på å finne ut av hjemmelagets angrepsaktivum. Det Sandviken skapte av sjanser, kom stort sett på høyresiden, der formspiller Karoline Skjævestad gang på gang utfordret Vestsiden-forsvaret, ofte fint fremspilt av Sanne Skaar, Maren Leirvåg eller Ida Marie Økland. Sandviken slet med å konvertere Skjævestads innlegg til tellende resultat dog, og Vestsiden forsvarte seg meget resolutt. På kontringer var vertskapet alltid en trussel med en fint balansert midtbane og nevnte Kititi som konstant lurte på offsidegrensen. Åpningsomgangen ebbet ut med 1-0 til vertskapet og et Sandviken-lag som slet med å låse opp hjemmeforsvaret.

Sandviken åpnet 2. omgangen med et brak og var nære utlikning nesten umiddelbart, da et Skjævestad-innlegg fant Sanne Skaar på bakerste stolpe. Skaars avslutning var litt for løs, og I stedet var det Vestsiden som etter hvert tilrev seg et lite overtak. Askøyværingene hadde nok sin beste periode i denne fasen av kampen, og det kom derfor ikke helt uventet da Kititi utnyttet sommel i Sandviken-forsvaret til å ekspedere 2-0-målet forbi Osa i det 55. minutt. Sandviken hang nå seriøst i tauene, til tross for lydhør støtte fra tilreisende supportere som fullstendig utnummererte hjemmefansen. Oppildnet av #breddekok-impressario Ronny Svendsen og et assortert typegalleri i steinknausene på Ravnanger, kastet Sandviken alt i angrep og et kvarter før slutt ble laget endelig belønnet. Skjævestad, en perpetuum mobile på høyresiden, forfulgte et presist fremspill fra Maren Leirvåg, og da alle ventet på innlegget, sendte Skjævestad like godt ballen kontant i noten bak en forfjamset Vestsiden-keeper og et enda mer forfjamset publikum. Game on. Spillet bølget nå frem og tilbake. Vestsiden forsvarte seg heroisk, og var farlige på overganger. Kititi kunne ha avgjort kampen på en av disse fem minutter før slutt, men en solid Julianne Osa i Sandviken-buret avverget mesterlig med et tigersprang til venstre. Klokken tikket nå ubønnhørlig mot ny sluttspillskuffelse for Sandvikens J17, som i fjor måtte ta til takke med tredjeplass bak Eikelandsfjorden og Bergen Nord, og hvem ser man til da, om ikke lagets suverene toppscorer denne sesongen, Tora Lotsberg? 3 minutter på overtid fikk Sandvikens målmaskin, som hadde vært godt innpakket av Vestsiden-forsvaret hele kampen, ballen like utenfor 16-meteren. Resten er Ytre Sandviken-folklore. Omringet av to-tre Vestsiden-forsvarere fikk hun dratt seg inn i straffefeltet og stilt overfor valget mellom å la Sandvikens skytterdronning løsne skuddfoten fra tretten meters hold og å stanse henne på ureglementert vis, gikk Vestsiden-stopperne for sistnevnte. Soleklar straffe ifølge kampens gode dommer Shuvo Paul fra Mathopen IL, som for øvrig la listen høyt men konsekvent denne kvelden. Lotsberg, en av kampens yngste spillere, steppet med selvfølgelighet opp på ellevemetersmerket tre minutter inn i overtiden og sendte ballen kontant i mål til elleville gledesscener fra lagvenninner, Sandviken-benk og bortesupportere. Kun en relativt bratt steinknaus og fire meter fritt fall ned til kunstgressbanen avverget sesongens første banestorming på Ravnanger kunstgress. Fra teknisk sone kunnne man skimte opptil flere vanligvis sindige familiefedre- og mødre gå fra konseptene i vill Sandviken-eufori.

Vestsiden rakk vel deretter ikke annet enn å ta avspark, før Paul blåste av ordinær tid. Ekstraomgangene bar preg av at Sandviken hadde både et mentalt og fysisk overtak, og bare tilfeldigheter forhindret både Skaar og Lotsberg i å sende gjestene i føringen i 1. ekstraomgang. 2. ekstraomgang var mindre hendelsesrik og lagene virket å ha forsonet seg med at dette måtte avgjøres på straffespark. Sandviken hadde allerede tapt en finale denne sesongen på straffespark, men var nådeløse her. Kaptein Kvalheim satte i gang ballet med en kanonkule, Gardarsdottir og Leirvåg fulgte opp med lave, velplasserte ellevemetere, før Lotsberg igjen fikk æren av å score fra straffemerket og sende Sandviken i føringen for første gang i kampen etter at en Vestsiden-spiller like før hadde sendt sin straffe over tverrligger. Vestsiden utliknet til 6-6, men kunne bare se banens nest yngste spiller, Sandviken-stopper Arielle Moe, iskaldt sette den avgjørende straffen utagbart til venstre for keeper til jubelbrøl fra medspillere som så uforskammet opplagte ut til tross for at klokken nærmet seg 22:30. Lagmoralen til disse jentene har vi skrytt av før, men vi gjentar det igjen: Flottere representanter for klubben skal man lete lenge etter. Her er det godt humør, stå på-vilje og en entusiasme så smittende at vi på ett tidspunkt kunne observere Sandviken-tilhengerne på tribunen dra i gang taktfast klapping etter mønster fra de islandske fotballtilhengerne under Frankrike-EM i fjor. Til anerkjennende nikk fra Sandvikens egen islending, Katla Gardarsdottir, som spilte en sentral rolle i denne kampen. Vi gratulerer Sandviken med fortjent mesterskap, takker Vestsiden og dommer for kampen og håper klubbens J15-lag kan kopiere prestasjonen om snaue to uker.

Arielle Moe sekunder før avgjørelsen faller på Ravnanger (Foto: Frode Skaar)

KAMPFAKTA:
Vestsiden/Askøy - Sandviken 6-7 (etter straffesparkkonkurranse, 2-2 ved ordinær tid) - Ravnanger kunstgress, 2. november 2017 (20:30)
1-0 (5.)
2-0 (55.)
2-1 (65.) Karoline Skjævestad (Maren Sunde Leirvåg)
2-2 (80.) Tora Lotsberg (str.)
3-2
3-3 Frida Kvalheim
4-3
4-4 Katla Gardarsdottir
5-4
5-5 Maren Sunde Leirvåg
5-6 Tora Lotsberg
6-6
6-7 Arielle Borlaug Moe

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift